Güven ve Zeka Arasında Ki Bağlantı

güven ve zeka, güven, zeka, bağlantı, araştırma, bilim


Bunu hiç düşündünüz mü? Güvenilir insanlar daha mı zekidir veya zeki insanlara güvenmek daha mı kolaydır veya doğru mudur? Bu ve buna benzer soruların yanıtı tabi ki yine bilim adamlarından geldi :)

Bu alanda yapılan çeşitli araştırmaların sonuçları göz önüne alındığında, belli testlerden başarıyla geçmiş zeki insanların başkaları hakkında daha doğru yargılara vardığı belirlenmiş. Başka bir şekilde anlatacak olursak, zeki insanlar, kime güveneceklerini çok daha iyi biliyorlar.

New York Şehir Üniversitesi 'nde yapılan bir araştırmada katılımcılara şu soru yöneltiliyor;

"Sizce insanların çoğu genellikle güvenilir midir, yoksa onlara karşı tetikte olmamıza gerek yok mu?"

Soru cümlesini dikkatli okuduysanız, bir yanlışlık olduğunu farketmişsinizdir. Bu soru hileli olarak, katılımcıların dikkat seviyesini ve güven/zeka ilişkisini ölçümleyebilmek için hazırlanmış. Soru kişinin başkalarına duyduğu güveni ölçüyor gibi görünse de, aslında kendilerine yöneltilen bu soruyu ne kadar anladıklarını ve kişisel değerlendirmelerinin ne ölçüde tutarlı olduğu ölçülüyor.

Araştırmadan çıkan sonuç ise, hilenin farkına varanlar, diğer kişilerle daha sağlıklı ilişkiler kuran kişiler. Araştırmacıların çalışmaya özellikle ekledikleri bir başka sonuç daha var. "Zeki olsun ya da olmasın, başkalarını genelde güvenilir bulan insanlar, güvensiz olarak bulanlara karşı çok daha mutlu ve sağlıklı yaşıyorlar.

Yazar Hakkında;

Roman okuyan, film izleyen cok yönlü maymun. Almanca öğrenmeye çalışan bir mann. Köşe yazarıyım. Evin her köşesinde yazarım. Ayrıca Türk düşünürüyüm. Sürekli düşünürüm.

Bugün En Çok Okunan Yazılar

Sponsor Bağlantı