Ültimatom Oyunu



Piyangodan bir milyon dolar kazandığınızı düşünün ancak, iş bu kadar basit değil.

Kazandığınız bu yeni piyango, deneysel bir piyango. Ve bu oyunun yasaları piyangoyu yabancıyla paylaşmanız gerektiğini söylüyor. Parayı nasıl bölüşeceğinize karar vermelisiniz fakat diğer kişi teklifinizi reddedebilir. Eğer diğer kişi teklifi reddederse ikinizde hiçbir şey alamazsınız. Sadece tek bir şansınız var ve ikiniz birbirinizi bir daha asla görmeyeceksiniz. Ne kadar teklif ederdiniz?

Tam şu anda sizi en çok insan yapan şey harekete geçti. Sizi hayvanlardan en fazla ayıran şey, sahip olduğunuz karmaşık sosyal muhakeme yeteneğinizdir. Milyonlarca değişken, beyninizin içerisinde birbirleriyle dans ediyor ve geleceği öngörmek için olabildiğince çok simülasyonu yürütüyorsunuz. Tüm içgüdüleriniz ve deneyimlerinize dayanarak diğer insanın ne yapacağını hayal ediyorsunuz.

Artık karar vermek için 10 saniyeniz kaldı. Ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Yapılabilecek en mantıklı şey, karşınızda ki yabancıya küçük bir miktar teklif etmektir. 1000 $ nasıl olur? Ne de olsa, reddederse diğer kişi de hiçbir şey kazanamıyor (Oyunun kuralını hatırlayın.Reddederse siz de oda hiçbir şey alamıyorsunuz). Ne yazık ki insanlar bu duruma mantıklı bir şekilde yaklaşamaz Adalet tehlike altında olduğunda kontrolü duygular ele geçirir. Beyninizin derinliklerinde bir yerde, bunu tahmin edebilirsiniz. ve çoğu insanın yapacağı gibi diğer insana yarıya yakın bir teklifte bulunursunuz.

Yukarıda ki bu hayali olay, gerçek insanlarla ve gerçek parayla laboratuvarlarda uygulandığında %20'den daha düşük tekliflerin büyük bir kısmı reddedildi. Bu senaryoda, parayı kazanan kişi siz olsanız dahi, teklif etmek zorunda olduğunuz en düşük rakam 200.000 $'dır.


Kaynak kitap; Aslında o kadar da akıllı değilsiniz.

Yazar Hakkında;

Roman okuyan, film izleyen cok yönlü maymun. Almanca öğrenmeye çalışan bir mann. Köşe yazarıyım. Evin her köşesinde yazarım. Ayrıca Türk düşünürüyüm. Sürekli düşünürüm.

Bugün En Çok Okunan Yazılar

Sponsor Bağlantı