Kırmızı Kar Gerçekten Var Mı?

kırmızı kar, şırnakta kırmızı kar, sarı kar, yeşil kar, kırmızı kar var mı


Genelde gerçekleşmesi zor olan şeyler için kullandığımız bir benzetmedir. "Kırmızı kar yağarsa belki seninle evlenirim." veya buna benzer cümleler kurarak, imkansız olduğunu anlatmaya çalışırız ama ciddi ciddi hiç düşündünüz veya araştırdınız mı? Ya gerçekten kırmızı kar diye bir şey varsa?

Şaşıracaksınız ama kırmızı kar yağışı çok nadirde olsa gerçekleşen bir durumdur. Tarih kayıtlarına bakıldığında, ilk bildirimin bilim adamı Aristo tarafından yapıldığını görebiliyoruz. Aristo bu duruma "Kanlı Kar" adını vermiş. Aristo 'dan bir kaç yıl sonra ise Roma 'lı tarihçi Pliny de yağan kırmızı karı pasa benzetmiş. 19 . Yüzyıl 'ın sonlarına doğru Avrupa ve Amerika 'da da yine buna benzer notlar tutulduğunu görebiliyoruz.

Tabi bu tarihler her ne kadar eski olsa da, yakın zamanda da kırmızı kar olayına rastladık. 2006 'da Rusya 'da karşımıza çıktı. Hemen akabinde, Sibirya ve hatta ülkemiz de Şırnak 'ta da görüldü.

Peki bu kırmızı kar olayı nasıl meydana geliyor?

Atmosfer, yoğunlaşma çekirdekleri denilen, gözümüzle göremeyeceğimiz kadar toz zerrecikleriyle doludur. Normalde bu tozun bir kısmı yağmur suyuyla yere iner. Yağmur suyu buharlaşmaya başladığında geriye mikroskobik ölçekte ki zerrecikler kalır. Eğer hava yeteri kadar soğuksa, su buza dönüşür ve bu kez, toz zerrecikleriyle kaplı kar yağmaya başlar.

Bizim yağan karı kırmızı görmemizin sebebi de işte bu tozlardır. Yağmura ve kara rengini veren bu toz zerrecikleridir. Tabi bu tozlar her zaman kırmızı olacak diye bir kural yoktur. Sarı, yeşil veya kırmızı kar görülmesi oldukça muhtemeldir. 

Yazar Hakkında;

Roman okuyan, film izleyen cok yönlü maymun. Almanca öğrenmeye çalışan bir mann. Köşe yazarıyım. Evin her köşesinde yazarım. Ayrıca Türk düşünürüyüm. Sürekli düşünürüm.

Bugün En Çok Okunan Yazılar

Sponsor Bağlantı