Ozon Tabakasına Zarar Veren İnsan Yapımı Gazlar

ozon tabakası, ozon tabakasına zarar veren gazlar, cfc ve hcfc gazları


Ozon tabakasını incelten gazlar genelde kloroflorokarbon (CFC) ve hidro-kloroflorokarbon (HCFC) türevleridir. 1985 yılında imzalanan Viyana Sözleşmesi 'nde ozon tabakasının korumasına net bir şekilde karar verilmiştir.

1987 'de ise, Montreal Protokolü kabul edilerek ozon tabakasına zarar veren gazlar 56 CFC ve 34 HCFC olarak belirtilmiştir.

Günümüzde bu gaz ve türevlerinin kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Fakat başka bir alternatifin olmadığı durumlarda kullanılıyorlar. Örneğin, denizaltıların yangın söndürme sistemlerinde bu gazlardan yararlanılmaktadır.

İngiltere 'nin Norwich kentinde bulunan ve çevre bilimcileri konusundaki önemli araştırmalarıyla tanınan East Anglia Üniversitesi 'nde yapılan değerlendirmede,  bu gazların atmosfere halen salınımının devam ettiğini tespit etmiştir fakat oran yüksek değildir. Montreal Protokolü 'nden öncesiyle kıyaslanırsa, %1 civarındadır.



Yazar Hakkında;

Roman okuyan, film izleyen cok yönlü maymun. Almanca öğrenmeye çalışan bir mann. Köşe yazarıyım. Evin her köşesinde yazarım. Ayrıca Türk düşünürüyüm. Sürekli düşünürüm.

Bugün En Çok Okunan Yazılar

Sponsor Bağlantı