Bir İnsan En Fazla Kaç İsim Hatırlayabilir?

düşünen insan, insan hafızası, isim düşünme, insan isimleri


İnsanların birçoğu isimleri ezberlemek konusunda zorluk yaşıyor olsa da aslında bunun bir üst sınırı yoktur. Hafıza geliştirme teknikleriyle ilgilenen bazı insanlar binlerce, hatta on binlerce ismi eşleştirebiliyorlar. Hatta bu teknikleri kullananlar sayıları ezberleme konusunda da oldukça iyilerdir.

Ayrıca bir de tıp dilinde hipertizemi olarak adlandırılan aşırı anımsama hastalığı vardır ki bu hastalığa sahip olan bireyler son derece üstün bir otobiyografik bellek geliştiriyorlar. 

Örneğin kendilerine geçmişten bir tarih verildiğinde hangi güne düştüğünü ve o tarihte ne yaptıklarını ayrıntılı olarak anlatabilirler. Tabi hipertizemi çok nadir görülen bir durumdur. Ortalama bir hafızaya sahip insanlar 150 kişiden fazlasının ismini hatırlamakta zorlanırlar.

Bu nedenle genelde sosyal çevremiz de aynı rakamla veya yaklaşık bir sayıyla sınırlıdır. İlk olarak antropolog Robin Dunbar, tarafından fark edilen bu duruma Dunbar Sendromu denilir. Dunbar; avcı-toplayıcı toplumların birlikler halinde kümelenerek yaşadığını tespit etmiştir.

İş hayatı, sosyal yaşam, arkadaşlar ve aile gibi tüm farklı kategoriler toplandığında, her insan en fazla 150 kişiyle ilişkide olma konusunda yönelim göstermektedir. Örneğin bir Facebook kullanıcısının binlerce arkadaşı olsa bile, bu listeden sadece 150 civarı insanla gerçek anlamda kontak kurmuş oluyor.




Yazar Hakkında;

Roman okuyan, film izleyen cok yönlü maymun. Almanca öğrenmeye çalışan bir mann. Köşe yazarıyım. Evin her köşesinde yazarım. Ayrıca Türk düşünürüyüm. Sürekli düşünürüm.

Bugün En Çok Okunan Yazılar

Sponsor Bağlantı